Insändare

Njut av småbarnsåren och ha barnen hemma

Insändare Artikeln publicerades
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Svar till Agnes Karlsson, Borås Tidning 8/11.

Jag är förskollärare och har jobbat i detta yrke i 27 år. Det är med sorg jag läser ditt inlägg. Du skriver att du ser på Stockholm med avund, som ger föräldralediga möjligheten att lämna sina barn fler än 15 timmar per vecka och upplever att din son ”straffas” för att han måste vara hemma, för att han har fått ett syskon.

Hur tänker du? Du som förälder är ju viktigast i dina barns liv. Att skapa ett tryggt hem och stärka syskonbanden borde väl vara prio ett. Du skriver vidare att ditt barn inte vill gå hem. Tro mig, det vill inte de barn som går 50 timmar per vecka heller.

”Politiker som talar om förslaget att höja 15 timmar per vecka till 30 timmar per vecka underminerar hela förskolan.”

Var tacksam för den förmån som vi har i Sverige med lång föräldraledighet. Du har ju alla möjligheter i världen att lära dina barn hur mycket som helst, genom dagliga samtal i betydligt lugnare miljö än i en förskolegrupp med 24 andra barn, göra utflykter till affären, biblioteket, skogen eller någon lekplats eller ”bara vara” hemma.

Ditt barn missar inte saker och kommer absolut inte efter i utvecklingen för att han inte får vara mer tid på förskolan. Småbarnsåren går fortare än du tror och rätt som det är blir det dags för skolan och med den skolplikt. Då har du inte längre ett val. Då kommer ditt barn ingå i stora grupper och vara på fritids efter skoldagen.

Vi har en bra förskola i Sverige, om än med alldeles för stora barngrupper och för lite personal. Fortfarande älskar jag och mina kollegor vårt jobb och gör vårt yttersta för att alla barn ska bli sedda, men vi räcker inte till. Det måste ske en förändring snart.

Politiker som talar om förslaget att höja 15 timmar per vecka till 30 timmar per vecka underminerar hela förskolan. Inför valet talades det mycket om att ”de stora barn- grupperna måste minskas”. Att då istället få läsa i tidningen om det utökade 15-timmarsförslaget är ett hån mot hela vår verksamhet. Det är brist på förskollärare och frågan är hur länge vi som är i verksamheten i dag orkar stanna kvar.

Ännu en frustrerad förskollärare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.