Insändare

Nationella prov framkallar ångest

Insändare
Foto:Anders Wiklund/TT

En av mina söner ringde gråtande från en toalett då de skulle göra de nationella proven, rädd att misslyckas trots att det går bra i skolan, berättar skribenten.

De nationella provens vara eller icke vara, för vem? Jag har som mor följt debatten i BT om de nationella proven, att ett provtillfälle inte ska vara avgörande för ett helt betyg i ett visst ämne. Har ni frågat eleverna hur de mår inför de nationella proven? Redan i årskurs 4 och 5 är de oroliga inför det som kommer i 6:an. De bävar för att börja sexan, då de ska skriva de nationella proven. Ska det vara så?

En av mina söner ringde gråtande från en toalett då de skulle göra proven, rädd att misslyckas trots att det går bra i skolan. Det sätts alltför mycket press på barnen i skolan, att dessa prov är så viktiga, inte bara som en vägledning.

Dra ner kraven i skolan och följ Skolverkets kunskapskrav, då är det vad eleven presenterar i allt. I alla inlämningar, muntliga tester och vad de presterar i klassrummet etcetera. Låt inte ett enda tillfälle stjälpa eleven. När vi gör det redan i tredje och sjätte klass har vi stjälpt deras framtid i skolan. Och det vill vi väl inte?

Lärare som tar hand om trasiga själar efter grundskolan