Insändare

Motståndare till vindkraft förstör för landsbygden

Månskensbonden ,
Några jord- och skogsbönder i Hedared- och Töllsjöområdet har chans att få vindkraftverk på sina marker. Nu blir de kallade giriga och utmålade för att ha dollartecken i ögonen, skriver Månskensbonden.
Foto:Sue Ogrocki
Några jord- och skogsbönder i Hedared- och Töllsjöområdet har chans att få vindkraftverk på sina marker. Nu blir de kallade giriga och utmålade för att ha dollartecken i ögonen, skriver Månskensbonden.

Vindkraftverk skulle hjälpa bönder att kunna betala utgifterna. Men det låter sig inte göras ostraffat av ortsbefolkningen, skriver Månskensbonden.

Jag läser utan större förvåning ännu ett inlägg på  Westgöta fjällars hemsida, en förening som bildats av boende i Hedared–Slätthult med omnejd. Denna förening ägnar sig åt att jaga vindkraftverk med samma intensitet som Don Quijote jagade väderkvarnar.

Jag bor i en bygd där det förr fanns gårdar som kunde försörja sina familjer. Det fanns odlingsbar mark, mjölkkor, viss köttproduktion och skog. 

Det första som blev olönsamt var odling. Markerna var för små och de nya maskinerna för dyra. Sedan försvann mjölkkorna då konsumenterna tydligen inte hade råd att betala mer för mjölken. Sedan blev även köttproduktionen olönsam eftersom kött från andra länder var betydligt billigare. Kvar blev skogen. Den får vara bra stor om den ska försörja någon. 

Jag och min sambo jobbar båda heltid på ”vanliga” jobb. Kvällar, helger och semestrar jobbar vi med att hålla våra marker öppna och skogen i hyfsat skick. Visst kan vi göra oss av med gården och slippa jobbet, men det skulle göra ont. Man gör sig inte av med något man älskar bara för att det blivit olönsamt.

Nu har några jord- och skogsbönder i Hedared- och Töllsjöområdet chans att få vindkraftverk på sina marker. Detta skulle hjälpa dem att betala ränta, amorteringar, stängsel, plantor, gallring, viltvård och faunavård på sina gårdar. Kanske till och med göra lite gårdsjobb på vanliga vardagar. Men det låter sig inte göras ostraffat. 

Nu blir de kallade giriga och utmålade för att ha dollartecken i ögonen. De anses även bidra till att det blir osämja i bygden och att människor drabbas av ADHD, fibromyalgi och att höns lägger ägg utan gulor. 

Ja, kära månskensbönder, inget nytt under solen. Vi ska inte kunna försörja oss. Så stryk av dig kepsen och buga dig för mobben. Du ska vara glad att du får hålla markerna öppna och skogen i hyfsat skick så att resten av befolkningen kan plocka svamp någon solig söndag i september.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.