Insändare

Mitt i prick för ny skytteanläggning

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Svar till Jörgen Ludvigsson och debattartikeln ”Vem vill bo nära en skjutbana”, BT 21/12.

Jörgen Ludvigsson använder överord om det planerade skyttecentret, såsom vansinne, inferno och så vidare. Några fakta:

1. Det senaste förslaget är inte Töllesjö/Höjden utan Ängen/Kranshult, som framgår av Borås stads hemsida.

2. Jämför inte en felaktig plats med Bockabyn. Avståndet till Funningen är nu drygt det dubbla. Bockabyn, som låg för nära Funningen, ströks.

3. ”Bygger man en skytteanläggning utomhus i dag?”. Ja, det gör man. Tio banor, bland annat 300-metersbana och 75 platser på 25 meter med flera. Polishögskolans byggnad för en bana på 25 meter har staden anslagit 17 miljoner till. Har någon råd att betala för att bygga in tio banor?

4. ”Omöjliggör annan aktivitet på området”. På Bråts skjutfält går, cyklar och rider man i dag, och även under militärens verksamhet. Vid större tävlingar tar givetvis goda grannar kontakt med varandra.

5. ”Närhet till samhällen… med tusentals boende”. ”Närheten” är inte nära. Bullerberäkningarna visar att inga boende ligger inom gränsen för högt buller enligt Naturvårdsverkets krav. Är det inte bättre med en skytteanläggning i ett redan stört område än nio stycken utspridda i kommunen?

Är inte det bättre med över en kilometer till bostäder än som det är nu, cirka 300 meter? En skjutbana låser marken för andra markanvändningar i närheten, till exempel bostäder. Man vill ju inte ha flera låsta områden än nödvändigt. En skjutbana och industriområden kan dock samsas.

6. Bråts skjutbanor är av riksintresse, det vill säga har förtur när verksamheter prövas. Militären bedriver redan skjutverksamhet i anslutning till Ängen/Kranshult och stör till stor del samma område. Militären har varken skjuthallar eller bullervallar, vilket skyttecentret kommer att ha.

7 .”Bly… 10 gram per kula som ger 4 000 kilo”. En kaliber 22-kula väger cirka 2,5 gram och står för 75 procent av skotten (cirka 300 000). Det ger 750 kilo bly, inte 3 000 kilo. Hagelskotten är inte bly, utan järn. Då försvinner ytterligare ett ton bly ur Jörgen Ludvigssons beräkning. Vad som kan återstå är då cirka 750 kilo, en viss skillnad mot Ludvigssons 4 000 kilo. Vidare ligger det metalliska blyet stilla i skjutvallen utan att spridas.

Miljöbalken reglerar bland annat verksamheten vid skjutbanor. Dessutom prövas de av olika andra myndigheter och verksamheten får olika regler att följa. Denna första remiss och andra ger dig och andra möjlighet att påverka prövningarna.

En av många berörda skyttar och jägare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.