Insändare

Loa Falkman trampade i klaveret på Åhaga

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Lars-Åke Green

Loa Falkmans konsert på Åhaga lämnade en fadd smak i munnen efteråt, menar Ulf Holmestrand

Det var spännande att få höra Loa Falkman med Borås symfoniorkester på Åhaga i tisdags kväll. Konserten var trevlig med ett inbjudande program för så väl vana och ovana lyssnare.

Efter att ha läst Falkmans memoarer under semestern i somras var jag nyfiken på vad som skulle hända. Men, det hela lämnade en fadd smak i munnen på mig efteråt.

Falkman är ju en sångare av världsklass, med stora meriter på sitt CV, ”Ica-Stig” borträknad. För ett antal år sedan var han kritiserad för en insats på tv-galan, där han behandlade unga skådespelare med mästrande och överlägset tonfall. I sina memoarer beskriver han denna händelse från sitt perspektiv och det kan jag köpa. Stress och dåligt med programtid ledde till denna fadäs.

Men, i tisdags var det åtminstone tre tillfällen som jag kunde ha varit utan. Att en ung, kvinnlig, debuterande dirigent ska få höra från scenen att hon blivit pussad på låter inte bra i mina öron. Att skämta om metoo var heller ingen höjdare. Att det var bättre förr när grevar hade första natten med en av sina undersåtars nygifta fru… hmm.

Att smyga bakom den kvinnliga dirigenten på scenen med att låtsas jaga henne? Sedan drar vi till med att gå till Maxim och träffa flickor? Detta resulterade till billiga höhö-skratt.

Nä, men Loa Falkman var bara ironisk. Man talar om den ironiska generationen, jag tillhör definitivt den. Uppvuxen med Monty Python, Lorry- gänget, Killinggänget med flera. Men denna gång hade jag uppskattat ett manus för Loa Falkman, vad som ska sägas och göras på scenen och inte hitta på i stunden.

Detta blev plumpt. Du är för bra för detta, Loa Falkman.

Ulf Holmestrand, musiklärarpedagog

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.