Insändare

Livsfarlig väg för barn i Frufällan

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Vi har barn som måste korsa vägen flera gånger om dagen, påpekar signaturen HM.

Nu har det återigen nästan skett en trafikolycka vid R42 i Frufällebacken. Det kunde ha resulterat i en dödsolycka om inte personen i fråga varit vaken och kastat sig åt sidan.

Jag har påtalat för Trafikverket ett antal gånger om att få hastigheten sänkt och även en öppning i räcket på cykelbanan mittemot vår infart till fastigheten.

Vi har barn som måste korsa vägen flera gånger om dagen för att komma över till buss eller kompisar som bor på andra sidan vägen.

Som det är nu så ligger den nybyggda cykelbanan på vänster sida från Borås mot Fristad och alla fastigheter med direkt anslutning till vägen är på höger sida. I samband med detta bygge så minskades vägrenen ned till minimal storlek och togs bort helt på vänster sida där det monterades ett staket/räcke för att avskärma cykelbanan.

Detta innebär att den som bor längsmed vägen och skall över den måste vistas på vägbanan tills personen kommit över på andra sidan för att där klättra över räcket för att komma in på cykelbanan. Hur lätt är detta för barn, ungdomar och äldre med cykel med mera?

Eller om man har svaga ben och behöver klättra för att inte vara i vägen när bilar kommer i hastigheter på upp mot 100 km/tim, eller mer ibland.

Vi har tillsammans med polis med mera påtalat för att få ner hastigheten till 60 km/tim från Frufällan och upp till toppen av backen, cirka 600–800 meter, för att göra det säkrare för alla att passera vägen, inte minst alla skolbarn som måste passera dagligen för att komma till och från skola.

Trafikverket säger självt att det är förenat med livsfara att vistas på vägen på den aktuella sträckan, men gör ingenting åt det.

Vi som bor i området har försökt att få till detta med hastighetssänkning och öppningar i räcket under två års tid utan att det händer någonting.

Måste det hända en dödsolycka innan det ska ske någon förändring?

HM

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.