Insändare

Låt ungdomar åka gratis med Västtrafik

Insändare Artikeln publicerades
Genrebilder från Södra torget, busstorget.
Genrebilder från Södra torget, busstorget.

Stötta ungdomar och skolan med ett utökat busskort, uppmanar Vincent.

Busskort är en stor fråga för elever på alla skolor, i alla områden och på fritiden. Du tar dig lätt överallt när du har ett busskort. Men det finns ett pris på alla busskort som alla inte har råd med. Just nu kostar ett busskort mellan 425 och 810 kronor, enligt Västtrafiks hemsida, beroende på vilket busskort du köper.

Alla studerande ungdomar i Borås får skolkort, men de gäller endast på vardagar mellan klockan 4 och 19, men inte på helger och inte utanför Borås kommun.

Skolkorten borde ändras, enligt min åsikt, från att gälla klockan 4–19 till 24/7, alltså dygnets alla timmar, sju dagar i veckan. Skolkortet borde heller inte bara gälla inom Borås kommun, utan ändra det från kommunkort till fritidskort, vilket gäller även utanför kommunen.

Eftersom priset på fritidskort i dag ligger på 810 kronor så är det inte så lätt för en ungdom som studerar att lägga pengar på det. Ett fritidskort räcker i 100 dagar, alltså cirka tre månader, och om du får 1 250 kronor i månaden i studiebidrag så är 810 kronor väldigt mycket för en studerande ungdom.

Det hade inte bara varit bra för ungdomar, utan det hade även varit väldigt bra för skolan, då den slipper betala för resorna till exempelvis museum eller till en större stad vid studiebesök.

Det finns även ungdomar som bor på två olika ställen på grund av skilda föräldrar. Skall de straffas dubbelt för detta genom extra dyra busskort eller avgifter?

Alltså, stötta ungdomar och skolan med ett utökat busskort som ger dem möjlighet att kunna ta sig mellan föräldrar i olika kommuner och föreningsaktiviteter efter klockan 19.

Vincent, gymnasieelev, Viskastrand

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.