Insändare

Låt FN utreda krisen i Hormuzsundet

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fay Abuelgasim

Persiska viken har utvecklats till en krutdurk med starka militära makter involverade, påpekar Ingela Mårtensson.

Läget i Persiska viken har trappats upp efter att ett svenskägt fartyg under brittisk flagg beslagtagits av Iran för tre veckor sedan. Hormuzsundet är av enormt stor strategisk betydelse då större delen av oljeflödet från Mellanöstern måste passera där. Ytterst handlar det om rätten att färdas på internationellt vatten.

Britterna, som liksom Sverige är direkt inblandade, reagerade snabbt genom att förslå en militär styrka för att skydda fartyg i Persiska viken. Till saken hör att Storbritannien tidigare beslagtagit ett iranskt fartyg utanför Gibraltar. Dessutom har Iran tillfångatagit ytterligare fartyg.

USA – som ser Iran som sin huvudfiende – vill få hjälp att skapa en militär insats i området och har inbjudit bland annat Tyskland och Sverige att ingå. Tyskland har sagt nej och vill hellre minska spänningen i förhållandet till Iran med diplomatiska medel.

Istället för att Sverige antar samma linje går försvarsmakten ut och deklarerar att de är beredda att delta, påhejade av de borgerliga partierna.

Persiska viken har utvecklats till en krutdurk med starka militära makter involverade. Det går inte att jämföra med svensk insats mot somaliska pirater. Risken är snarare att det kan eskalera till storkrig.

Tidigare hade Sverige inställningen att konflikter måste i första hand lösas med fredliga medel. Det borde i högsta grad gälla i denna situation. Det här handlar om internationell rätt och bör utredas av FN och dess folkrättsliga experter – inte av militärer.

Ingela Mårtensson, Kvinnor för fred

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.