Insändare

Låt barnmorskor få säga nej till abort

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Åserud,Lise

Svar till Barnmorskeförbundets lokalförening Älvsborg och Norra Bohuslän, BT 5/5.

Vad bra att barnmorskornas organisation i Sverige står upp för de mänskliga rättigheterna. Som rätten till liv och kravet på ”lämpligt rättsligt skydd såväl före som efter födseln”, som det står i barnkonventionen.

Och för rätten till samvetsfrihet, som skyddas såväl av FN:s konventioner som av Europakonventionen. För de vet väl att detta är mänskliga rättigheter?

”Genom att neka barnmorskor deras rätt att följa sitt samvete skapas i praktiken ett yrkesförbud för blivande barnmorskor.”

Europarådets parlamentariska församling har följaktligen slagit fast att vårdpersonal inklusive barnmorskor skall ha rätt att av samvetsskäl neka utföra aborter. Detsamma sägs i de etiska riktlinjerna från den internationella konfederationen för barnmorskor, som även det svenska förbundet mig veterligen tillhör.

Den svenska staten struntar i detta och de svenska barnmorskornas organisation följer lydigt. Genom att neka barnmorskor deras rätt att följa sitt samvete skapas i praktiken ett yrkesförbud för blivande barnmorskor som inte har samma syn på fri abort som den svenska staten, och barnmorskornas organisation ser till att inga avvikande röster hörs. De får naturligtvis tycka vad de vill, men de skall inte låtsas som att de står upp för mänskliga rättigheter, när de i själva verket genomför att generalangrepp på dem.

I många länder i Europa och delstater i USA ifrågasätts nu den bristande respekten för ofödda barns rätt till liv och underminerandet av samvetsfriheten. Det är riktigt. Det är en förändring som sker i demokratisk ordning grundad på fördjupade insikter i problemen, och det är i de flesta länder kvinnor som går i spetsen för kraven på förändring. Det är ju också ofta deras samvetsfrihet som ifrågasätts av de ännu makthavande strukturerna. Sveriges organisation för barnmorskor borde skaffa sig en modernare syn på dessa frågor och inte sitta fast i perspektiv från 1970-talet.

Lars F Eklund

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.