Annons

Lär boråsarna hur man tar ansvar för sina sopor

Svar till Borås rent och snyggt, BT 10/12
Nedskräpning • Publicerad 14 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag uppfattar insändaren från Borås rent och snyggt som, åtminstone delvis, ett svar på min insändare 4/12 angående nedskräpningen vid återvinningsstationen på Göta. Jag får nu en chans att klargöra vad jag menar när jag angriper Borås stad i denna fråga.

Innan jag skrev insändaren ringde jag Borås stad och bad om att få tala med någon som hade med återvinningsstationerna att göra. Efter en viss tvekan kopplades jag till en person i tekniska förvaltningens reception. Denna person försäkrade mig att Borås stad inte hade något med återvinningsstationerna att göra. Problem med nedskräpning där sköts helt av FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) och angår inte kommunen.

Annons

Jag blev ganska upprörd över svaret eftersom jag anser att det borde vara kommunens uppgift att försöka åtgärda detta missförhållande. Enligt min åsikt handlar det inte om städning. Stationerna städas ofta och fullt tillfredsställande. Basproblemet är attityden hos människor, det oacceptabla beteendet att dumpa diverse skräp runt containrarna. En informations- och opinionsbildningsuppgift, som måste ligga hos Borås stad (i samarbete med AB Bostäder bland andra).

Vad kan man göra? Några exempel från Göta:

* En tydlig skylt vid återvinningsstationen där det står att skräp ska läggas i containrarna, att det inte är tillåtet att lägga något bredvid dem.

* Kortfattad, tydlig information till alla hushåll om vad som gäller beträffande sopsortering. Även på olika förekommande språk. Även information om att det är vid vite förbjudet att dumpa skräp på gården.

* Information om återvinningscentralen Lusharpan. Var den ligger, när den är öppen och kortfattat vad som ska lämnas där. En enkel karta bifogad. Jag är säker på att det bor många på Göta som inte vet vad Lusharpan är.

* Lusharpan bör vara öppen på eftermiddagar för allmänheten samt ett par kvällar i veckan till 19. Förmiddagar, som nu, är inte bra. Då jobbar folk.

* Större skräp borde hämtas vid bostadsområdet minst fyra gånger om året, inte en gång om året som nu. Alla har inte bil.

* Återvinningsstationen borde då och då bemannas så att man muntligen kan informera om vad som gäller.

Var finns det personliga ansvaret, frågar Borås rent och snyggt. Ovanstående är några förslag på hur Borås stad och övriga bakom Borås rent och snyggt kan lära människor hur de på ett riktigt sätt tar ansvar för sina sopor.

Birgit Jacobsson, Göta

Annons
Annons
Annons
Annons