Insändare

Kommunismen har inte skördat så många offer

Replik Artikeln publicerades
Foto: Lee Jin-man

Svar till Soroush Rezai (L) och Alec Sintorn (L), BT 26/4.

”Genom historien har kommunismen skördat över 60 miljoner dödsoffer”. Det påstår ungliberalerna Soroush Rezai och Alec Sintorn i en synnerligen hätsk debattartikel som sprider siffror som saknar all källhänvisning.

Att 20 miljoner föll offer för Stalin, är en ofta spridd siffra med okänt ursprung.

I september förra året gjorde jag en intervju med Sergei V. Perevezentsev, historiker på Moskvas universitet, och han är tydlig med vad modern rysk historieforskning säger om repressionsåren.

750 000 till en miljon avrättades under 1930-, 1940- och 1950-talet, och cirka tre miljoner hamnade i fångläger.

Vi sitter i Sokolparken i Moskva, vid platsen som bolsjevikerna använde som avrättningsplats för bland annat präster under revolutionsåren 1918–1919.

”Vi har en balanserad syn på Stalin och repressionen under bolsjevikerna. Faktum är att under perestrojkan dog fler än under Stalin”, säger Sergei.

Ungliberalerna Soroush Rezai och Alec Sintorn slänger sig likt hätska ungtuppar med siffror som saknar all verklighetsgrund. Visst, en revolution är aldrig utan offer. Den amerikanska liksom den franska revolutionen var blodiga tillställningar, och den ryska revolutionen är inget undantag.

Den stora mängden dödsoffer i världen har dock krävts av helt andra krafter än ryska och kinesiska revolutionärer som drömde om ett bättre liv, en bättre värld.

Människor föll offer i ofattbart stora antal för europeisk militarism, fascism, rasism, slaveri och imperialism runt om i hela världen.

En process som fortfarande pågår i de västliga angreppen mot länder som Irak, Libyen, Syrien och Venezuela.

Jyrki Seppälä

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.