Insändare

Klimatomställningen – inte bara halleluja

Insändare Artikeln publicerades
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Tekniska lösningar tar oss knappast ända fram till nollutsläppsmålet, menar Peter Wulff.

I programmet Ekdal och Ekdal på SVT2 (12/2) diskuterades klimatomställningen från ett flertal olika perspektiv. Där utmärkte sig Svante Axelsson med sin positiva framtoning (i viss konkurrens med gräsrotsaktören Björn Ferry). Axelsson representerar regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige och kunde bland annat berätta att tunga industribranscher som stål och cement har flyttat över från ”nej-soffan” till ”ja-soffan”, där de agerar för att bli fossilfria. Ett glatt budskap förstås. Men klimatomställningen är kanske ändå inte bara halleluja.

Det gäller till exempel biobränslenas roll. De har setts som viktiga länkar till ett fossilfritt Sverige, men det kan ta många år innan deras koldioxidutsläpp bundits tillbaka i den nya skog som odlas, där bränslena skördats. Forskare har till och med varnat för att biodrivmedel kan ge större växthusgasutsläpp än bensin och diesel (DN 13/12 2018).

Ett annat argument, som dämpar halleluja-känslan, är att tekniska lösningar knappast tar oss ända fram till nollutsläppsmålet. De behöver kompletteras med åtgärder som höjer priset på utsläppande aktiviteter. Ett intressant sätt att åstadkomma detta är under införande i Kanada. Där planeras att de utsläppsrelaterade avgifter som staten får in, delas ut igen till invånarna – lika mycket till alla. Förslaget drivs av Citizens' Climate Lobby, som även har företrädare i Sverige.

Det skulle inte innebära halleluja för alla, men är kanske den bästa chans vi har att klara den stora klimatomställningen.

Petter Wulff

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.