Insändare

Klimatet blir varmare – det är fakta

Replik Artikeln publicerades
Foto: John Mcconnico

Svar till Urban Fhager Andersson (BT 16/3)

Klimatkrisen är på riktigt, hotar redan människors hem och liv, och det kommer att bli värre. Mer torka, översvämningar, regn, hetta, skogsbränder, missväxt, hunger, smittsamma sjukdomar och flyktingar. Och världen är inte på rätt väg. Utsläppen på grund av förbränning av kol, oljeprodukter och fossilgas ökar, fastän de snabbt måste minska.

Detta är fakta, forskningens front. Atmosfärforskaren Katharine Hayhoe är ovanligt väl skickad att tala för den kunskapen. Hon var djupt involverad i den senaste heltäckande amerikanska kunskapsgenomgången om klimathotet, ett gigantiskt arbete, presenterat i två delar 2017 och 2018.

I en intervju i The Guardian (6/1 2019) svarade hon på hur långt hon räknar med att den globala uppvärmningen har nått år 2100, i ett spann från en möjligen hanterlig nivå kring 1,5 grader till katastrofala 4 grader.

”Jag skulle satsa på en gradvis sväng bort från ett högre scenario, vilket vi är på väg mot nu, när allt värre klimatkatastrofer staplas på varandra och vi så småningom når ett kollektivt 'oh shit!'-ögonblick, då människor till slut inser att följderna av ett varmare klimat är ett mycket större hot än lösningarna. (…) Mångmiljard-dollar-frågan är helt enkelt när den opinionssvängningen kommer, och om det då är för sent för vår civilisation såsom vi känner den.” (Min översättning).

Så säger alltså en av de forskare som har bredast insyn i kunskapsfronten om klimatet. Nyligen konstaterade långt över 200 svenska forskare på klimatområdet detsamma (DN 15/3): ”Världsomspännande demonstrationer, initierade av ungdomar, ställer krav på samhälle och beslutsfattare att minska klimatpåverkan och skador på ekosystem. Det finns vetenskapligt stöd för deras oro. Kraven på snabb, robust och rättvis omställning är berättigad. De nuvarande åtgärderna är otillräckliga.”

Det är högst rimligt att slå larm om klimatkris. Den som tonar ner och motsätter sig verksamma åtgärder borde räknas som extremist. Inte tvärtom.

Kennet Öhlund

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.