Insändare

Kan vi frossa med gott samvete i jul?

Insändare Artikeln publicerades
Har vi rätt att njuta på detta sätt när man ser utmärglade barn i Jemen, döende av svält, frågar sig skribenten.
Har vi rätt att njuta på detta sätt när man ser utmärglade barn i Jemen, döende av svält, frågar sig skribenten.

Man behöver inte ha dåligt samvete för att man har det materiellt hyfsat bra, men det är inte heller av ondo att dela med sig, skriver Carpe diem.

Nu när vi börjar närma oss adventstiden som en förberedelsetid inför julen vill jag framföra några synpunkter. Inom kristendomen har man förr betraktat den här tiden som en fastetid. Man var återhållsam med det materiella och med mat och dryck, för att sedan festa på julen.

Det är inte alla kristna som har den här traditionen. Det finns de bland kristna som inte firar jul över huvud taget, utan bojkottar det helt, och det har ju både för- och nackdelar, därför har jag ingenting att säga om det.

”Det är svåra frågor att ta ställning till. Vem behöver mest hjälp, i-land eller u-land?”

För oss som ändå väljer att fira jul vill jag ta upp det här med maten. Det finns en psykologisk sanning som lyder: Väntar man på något gott väntar man inte för länge. Alltså att avhållsamhet kan leda till att man njuter desto mer när det väl vankas.

Jag missunnar ingen att njuta av god mat och dryck, och för många äldre är maten dagens höjdpunkt och vi får vara tacksamma att vi i en välfärdsstat har möjlighet att äta och dricka vadhelst vi är sugna på. Men detta kan också skapa ångest. Har vi rätt att njuta på detta sätt när man ser utmärglade barn i Jemen, döende av svält och inte bara det?

Här hemma är tonårsflickor plågade av självsvält, som i värsta fall kan leda till döden. Det är svåra frågor att ta ställning till. Vem behöver mest hjälp, i-land eller u-land?

Men ett är säkert. Man behöver inte ha dåligt samvete för att man har det materiellt hyfsat bra, men det är inte heller av ondo att dela med sig till sin nästa som har det sämre ställt.

Jag tänker även på EU-migranter, som har blivit en politisk fråga med för eller emot. Till sist vill jag bara ge ett gott råd. Släpp stressen, det blir jul ändå.

Carpe diem

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.