Insändare

Kan man skylla allt på global uppvärmning?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Johansen,Erik

Vad kan politikerna göra? Har de någon lösning, frågar I Einarsson.

Nog sker en klimatförändring på vår planet, som man ej kan förneka och orsakerna är flera, men förra sommarens torka var inte unik. Jag har själv upplevt flera torra somrar med cirka 25 års mellanrum. Jag minns sommaren 1951, då traktens bönder tvingades hämta vatten i den närbelägna sjön för att förse djuren.

Senare har sommartorka fått små vattendrag att torka ut och skördarna har försämrats. Vad hände med sommaren 2018? Jo, det småskaliga jordbruket har i det närmaste försvunnit. Åkrar, ängar, hagar och betesmarker som utnyttjades till boskap, främst kor, är nedlagda, där gräset och andra örter får stå orört och torka, där en gnista kan orsaka stora bränder.

Samma förhållande gäller det moderna skogsbruket, där skördemaskiner kalhugger stora arealer och efterlämnar stora mängder barr och grenar, som torkat är mycket eldfängt. Någon bra lösning på problemen är svår att finna och hänger mycket på markägarna. Men något måste väl göras. Vad kan politikerna göra? Har de någon lösning?

I Einarsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.