Insändare

Julhandeln rimmar illa med ett hållbart samhälle

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om vi kunde ta ett steg tillbaka vid nästa stora köprusch, julhandeln, så är det ett steg framåt i kampen för ett stabilare klimat, skriver Ingela Bollgren.

Kånkande på dammsugare, stekpannor, märkeskläder och mobiltelefoner vandrar vi mot klimat- avgrunden. Black Friday var här med oemotståndliga erbjudanden. Och samma dag rapporterades hur halten av koldioxid i luften stigit ytterligare och nu når nivåer som inte förekommit under de senaste två miljoner åren.

Visst har vi väl hört att Arktis isar smälter fortare än någon kunnat förutse? Eller att skogsbränderna i Kalifornien sannolikt beror på ett allt varmare klimat? Eller att katastrofala skyfall blir allt vanligare i spåren av klimatförändringen?

Och den bistra sanningen är att det är allt vi konsumerar, alltifrån flygresor till minsta lilla plastpryl, som varje sekund ökar belastningen på atmosfären. Ja, det är svårt att koppla ihop ett lockande köp- erbjudande med klimatförändringen. Men om vi kunde ta ett steg tillbaka vid nästa stora köprusch, julhandeln, så är det ett steg framåt i kampen för ett stabilare klimat.

Ingela Bollgren, Klimatsvaret

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.