Insändare

Jaget eller laget – vad väljer du?

Insändare Artikeln publicerades

Vad tror du på, laget eller jaget, frågar Pelle Jageby.

Fotboll, eller idrott över huvud taget, och politik lär ju inte höra ihop, säger en del. Att säga så är att frånta utövarna och sporten i sig sin roll som kultur- och idébärare.

I samma andetag gör man idrottsmännen ”bara” till idrottsmän. Fotboll är en lagsport. Politiken är också en form av lagspel. Politikerna, precis som fotbollscoacherna, behöver en spelidé. Som jag ser det behöver man välja mellan laget eller jaget.

Väljer man laget, som Blåvitt när de mot alla odds vann Uefacupen 1982, där amatörer (IFK) ställdes mot proffs. Och David besegrade Goliat.

Väljer man laget – som Östersund – går man rätt igenom seriesystemen. Och satsar allt på att alla skall må bra och utvecklas kulturellt – som männi- skor i ett mångkulturellt samhälle med lekfullhet – går man så långt i Europa League mot proffs att ingen trodde det skulle vara möjligt.

Väljer man laget, säger gammal fotbollsspelare i Norrby IF, så tror man på möjligheten att gänget med de absolut minsta ekonomiska förutsättningar i superettan skall kunna klara sig kvar – trots alla domedagsprofetior – och samtidigt ha kraft och ork att också jobba socialt i stadsdelen Norrby.

Väljer man jaget – som Eric Hamrén i landslaget – väljer man alla bollar på Zlatan. Hur lättläst var inte det?

Väljer man laget – som Janne Andersson – går det betydligt bättre. Eller hur? Där går trådarna ihop. På något vis. Vad tror du på? Laget eller jaget?

Tage Danielsson sa: ”Det är proffsen som gör så att rosorna dör. Ge mig hellre en glad amatör.”

Jag är benägen att hålla med.

Pelle Jageby

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.