Insändare

Jägare större djurvänner än veganer

John Cardelli  ,
Foto:Gunnar Lundmark / SvD / TT

Svar till Jonas Norberg, BT 10/9.

Bäste Jonas Norberg. Efter att ha läst din insändare i BT måste jag tyvärr konstatera att du saknar mycket kunskap och fakta om hur man bedriver jakt, hur balansen i olika viltstammar regleras och vilken funktion vi jägare har, förutom att bedriva ett intresse. Detta intresse är dessutom en djup tradition som funnits i sekler och bedrivs även av vår kung, före detta finansminister och många fler.

Du lägger tyngden på att den jakt man bedriver blir orsak till lidande för djur som älg. Älgen har två naturliga fiender: trafiken och jägarna. Om man inte skulle fälla de 100 000 älgar du nämner så skulle denna population inom loppet av bara några år öka lavinartat med stora skador i skogen samt i trafiken med kanske dödlig utgång som följd

Jag vill markera att Sverige samt de nordiska grannarna tillämpar regler, lagar och etik som medför att man har som avsikt att inte skapa lidande för de djur man fäller.

De flesta jaktlag har som krav att man bevisar att man har tränat skytte och klarar av att hantera de vapen man använder i jaktsituationer. Därmed blir ett ringa antal djur skadeskjutna, men när det inträffar har man hundar som söker upp djuret så att det kan avlivas. Hundarna är ofta desamma som söker upp trafikskadat vilt, där vi jägare rycker ut i alla tider på dygnet för att bespara djur lidande.

Så frågan är vem som är mest djurvän av oss. Ni som veganer, eller vi jägare som bedriver en etisk, selektiv jakt, kartlägger sjukdomar, förvaltar, tar hand om vårt vilt och utfodrar vid behov. All respekt för att du valt vara vegan, men vad gör du för nytta för våra djur förutom att inte äta dem?