Insändare

Jag har inte föreslagit behovsprövat barnbidrag

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Svar till Ingemar Basth (MP), BT 7/1.

Ingemar Basth (MP) påstår att jag föreslagit behovsprövning av barnbidraget. Det har jag inte gjort. Det jag föreslagit är en översyn av hur många barn man ska kunna få barnbidrag för samt utformningen av flerbarnstillägget.

Detta är bland annat en viktig fråga för integrationen, vi vet att många nyanlända familjer har väldigt många barn, och även skaffar fler. Det är inte en självklarhet att man direkt ska få del av det svenska barnbidraget och flerbarnstillägg för alla dessa barn. Det gör att drivkrafterna till egen försörjning genom arbete minskar. I vart fall tycker jag att barnbidraget borde räknas in under det bidragstak som Moderaterna tycker att man bör utreda.

Vad gäller behovsprövning av barnbidraget finns olika argument för och emot. Jag utesluter inte att man skulle kunna göra om barnbidraget till ett generellt skatteavdrag för barnfamiljer, kombinerat med andra reformer. Men detta är en mycket större diskussion och är alltså inget jag föreslagit. Detta framgår också tydligt i den artikel Borås Tidning hade om saken den 3 januari.

Jan Ericson (M), riksdagsledamot

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.