Insändare

Insändare: Så kan Västtrafik göra resan bättre

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Therese Loberg

Gör det enklare och billigare att åka med bussen, skriver Yvonne Andrén.

Kära Västtrafik, jag har nu varit kund hos er i cirka ett år och vill nu dela med mig av några synpunkter.

Att åka kollektivt ska vara enkelt – finns det ens tidtabeller i busskurerna utanför Göteborg?

Turtäthet – möjligheten att ta sig fram och tillbaka till Bollebygd är inte bra. Bussen borde kunna gå varje halvtimma. Flera av buss 100-turerna kan svänga av vid Circle K och in till hållplats Bollebygdsskolan och tillbaka till motorvägen – det tar högst ett par minuter i anspråk men kommer att innebära en stor ökning av service och locka fler resenärer. En vinst för Västtrafik då samma bussar används för fler resenärer.

Pris – bisarr prisnivå för oss som bor lite längre från Göteborg. Det känns inte rättvist att vi ska betala så mycket mer än de som bor i staden och är helt klart negativt för dem som inte åker så ofta. Gör det enklare och billigare att åka. Ta dessutom tillbaka så att även kort kan laddas för tre, sex eller tolv månader i taget.

Inför någon form av ”åka sällan-kort” där man trots allt kan få bra pris även om man inte åker varje dag.

Bidra inte till trafikköer – alla bussar som kör österut från Göteborgs centralstation kan ta motorvägen ut ur staden och stanna först vid Delsjön istället för att tråckla sig genom staden och gå via Korsvägen. Sätt in skyttelbuss mellan Korsvägen och Delsjön istället. Busslinjerna österut sparar tid, trängseln i innerstaden minskar och olycksriskerna blir färre.

Ingen dubbeltrafik – Går det spårvagn på sträckor behöver det inte gå buss också, det räcker med ett fordonsslag.

Förenkla hemsidan – inte helt enkelt att söka om inte man är van, gör det enkelt för sällanåkaren, så kanske fler som vanligtvis inte åker kollektivt väljer buss eller tåg.

Underhåll bussarna – även med smågrejer. Rätta till ventiler och gardiner som inte hänger ihop, se till att säten är hela och fungerar.

Se till att bussar och tåg går och kommer i tid. Andra länder kan, då borde väl inte vi vara sämre? Det är inte acceptabelt att vid inställda tåg inte sätta in ersättningstrafik och lämna folk stående vid hållplatsen.

Ny järnväg eller inte – ja, det kan man ju fråga sig, men bara för att det eventuellt kan bli av någon gång i framtiden så kan ju inte allt förbättringsarbete och nya idéer avstanna. Att förbättra och förenkla kollektivtrafiken måste ju vara av allra största vikt varje dag – eller hur, Västtrafik?

Yvonne Andrén, centerpartist, Bollebygd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.