Annons

Insändare: Människor på landet inte dummare än andra

Svar till signaturen Andreas, BT 8/5.
Insändare • Publicerad 18 maj 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Reportage, debattartiklar och insändare. Åsikterna i skolfrågan spretar fortfarande likt taggarna på en igelkott – åt alla håll. Rond nummer femtioelva för ”Skolplan för Svenljunga kommun”, och det framgår allt tydligare. Människorna i byarna är varken oresonabla eller dumma, snarare tvärtom, de är kloka nog att efterfråga fakta, beräkningar och tydliga underlag innan de lägger sina efterföljande generationers skolgång helt i händerna på tredje person. Tyvärr anklagas de alltför ofta för just motsatsen och smutskastandet av verksamheten i våra byar har nu tydligt nått utanför kommunhuset.

Signaturen ”Andreas” är uppenbart mycket dåligt insatt i frågan, men känner sig ändå manad att med fina formuleringar kasta ur sig det ena felaktiga påståendet efter det andra. Att ”skattekistan” i kommunen fylls med skattepengar, även från de omkring 35 procent av kommunens invånare som bor söder om centralorten, önskar realisten helst vilja bortse ifrån. Vågar han fundera på alla de saker vi är med och bekostar inne i tätorten, vare sig vi vill det eller ej?

Annons

Och, ja, det vore fullständigt ”vettlöst” att restaurera skolorna i Holsljunga, Mårdaklev och Kalv, ”…för hela den kommunala kassakistan”, särskilt med tanke på den lilla detaljen att Kalvs kommunala skola varit nedlagd sedan år 2 000. Tur då att ingen föreslagit det heller. Har du så dålig koll föreslår jag att du antingen ser till att ta reda på fakta – eller håller tyst. Risken finns annars att någon faktiskt tror på det du säger.

Jag har själv dålig koll vad gäller situationen på exempelvis Mogaskolan, men jag skulle också kunna skriva en debattartikel om både det ena och det andra där, baserat på skvaller och prat. Nu gör jag inte det, eftersom varken skvaller eller hörsägen gäller som säkra källor i min värld. Debatten har blivit så snedvriden att många nu tycks tro att vi måste ”offra” en rad småenheter för att förbättra miljö/klasstorlek etcetera i centralorten.

Kronorna kommer att rulla oavsett om de går till renoveringar eller nybyggnationer och situationen på Mogaskolan måste således lösas parallellt och oberoende av hur de mindre orternas invånare väljer att utforma sina skolor i framtiden.  

Jenny Magnusson, Mårdaklev

Annons
Annons
Annons
Annons