Annons

Insändare: Människans rovdrift bakom många konflikter

Miljöförstöring i kombination med växthuseffekt har lagt grunden till konflikter, menar skribenten.
Insändare • Publicerad 27 maj 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Frida Bengtsson / Greenpeace

Den 22 april följde jag ett amerikanskt inslag i Kunskapskanalen som tog upp klimatförändringarnas effekt på oroligheterna i stora delar av världen. Där gjorde man gällande att klimatet utgjorde den grundläggande orsaken till konflikter och inbördeskrig. Men man nämnde ej den stora befolkningsutvecklingen i dessa områden som mångdubblats sedan början av 1930-talet, då folkmängden i hela världen beräknades till cirka två miljarder och nu har ökat till cirka sju miljarder.

Infrastrukturen i dessa asiatiska och afrikanska länder har i stort sett stått stilla sedan 1900-talets början, där enkla jordbruksmetoder kunde försörja flertalet. Under senare tid fram till nu har allt större arealer uppodlats och även produktiv åkerjord har använts till exportprodukter (skogsavverkningen har varit omfattande).

Annons

Man kan säga att miljöförstöring i kombination med växthuseffekt har lagt grunden till dagens konflikter, men man får ej heller glömma befolkningsutvecklingen.

För att ändra denna utveckling hjälper det ej att endast Sverige och andra EU-länder minskar sina utsläpp eller inför hårdare miljökrav. Att nå balans mellan befolkningsutveckling och miljöhänsyn blir antagligen något som WHO och andra organ får ett stort problem att brottas med.

I Einarsson

Annons
Annons
Annons
Annons