Insändare

Insändare: Kultureliten har klätt av sig offentligt

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Claudio Bresciani/TT

Vi ser nu resultatet av en organisation som saknar kraften av förnyelse, menar Bertil Bergman.

Plötsligt har vi många kulturprofiler som klär av sig offentligt. Den ena efter den andra av dessa försvarare av snille och smak avslöjar sig. Här träder nästan mänskliga egenskaper fram hos dessa uppburna gestalter.

Kanske finns det en tröst i detta elände, de är ju nästan som vi. Visar samma mänskliga agerande, om än med en viss finess, som vi vanliga saknar. Kraftig aggressivitet, ibland tydlig, ibland förfinad och knappt förnimbar. Men människan finns ju där, så här agerar vi i konflikter och när det går oss emot.

Grunden för de yviga utspelen är att vi alla imponeras av och beundrar dessa uttolkare av våra känslor och livet runt omkring oss. Allt detta som vi som vanliga människor inte förmår att uttrycka. Helt naturligt då att de upphöjda upplever sig som lite högre stående än vi andra.

I just detta finns även skapandets kraft, hur de än beskriver sin vånda och kramp. Är du inte övertygad om att det du skapar är ett viktigt bidrag till oss andra, så dör kreativiteten. Kanske vi då får leva med dessa övermänniskor och deras utspel när ridån faller.

Här ser vi också resultatet av en organisation som saknar kraften av förnyelse. Ingen verksamhet, oavsett målet, mår bra av att man sitter säkert på sin stol. Kan det möjligen vara så att det efter 232 år är dags att börja om från början?

Nya ledamöter med en begränsad tid av snille- förklaring på maximalt tio år. Märkligt att endast den svenska konungen kan fatta detta demokratiska beslut.

Bertil Bergman