Insändare

Insändare: Gå inte på bluffen om kvinnors löner

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Helena Landstedt / TT

Hur gynnar det tjejer att låta myter stå i vägen för de de stora framsteg som Sverige har gjort för jämlikhet, undrar skribenten.

Löneskillnad är något som de flesta har hört om i skolan, hemma på arbetsplatsen och utan tvekan från feminister, att kvinnor får mindre betalt än män för samma arbete. Sedan diskrimineringslagen infördes 2009 har det varit olagligt att betala omotiverat låga löner. Trots detta finns det fortfarande en tro att direkt diskriminering i löner är ett aktuellt problem.

Att löneskillnader existerar inom könen är ofta sant, men det är innan du tar hänsyn varför löneskillnader uppstår. I statistik från SCB kan man se att den övervägande delen av löneskillnader uppkommer när män och kvinnor gör olika yrkesval. Samma resultat kan man även se i studier från professorerna Eva M Meyersson och Trond Petersen.

En av skillnaderna som beskrivs i Meyerssons och Petersens studie är att ”Kvinnor arbetar på låglönebefattningar och låglönearbetsplatser och män på höglönebefattningar och höglönearbetsplatser”. Det finns många fler faktorer som förklarar löneskillnaden, till exempel arbetade timmar, antalet sjukdagar och att bara att vara tillgänglig på den arbetsplatsen man är anställd på.

Direkt lönediskriminering är ett problem som inte drabbar människor i Sverige och en stor anledning är att vi har infört lagar som gör det olagligt. Om en arbetsgivare bryter mot lagen, ser man till att rätta till det. Jämställdhetsombudsmannen utförde en granskning 2006–2008 och utforskade systematiskt en miljon anställda och kom fram till att 1,6 procent hade omotiverat låga löner. De fick sin lön anpassad.

Trots den här tillgängliga informationen fortsätter myten att bli inslagen i unga kvinnors huvuden, vilket får dem att tro att det finns någon patriarkal skuggman som håller dem nere. Att han ser till att de inte kan nå sin fulla potential enbart för att han är en sexistisk surgubbe. Hur gynnar det tjejer att låta myter stå i vägen för de stora framsteg som Sverige har gjort för jämlikhet? Detta är en irrationell rädsla som saknar underlag.

Att sprida dessa felaktigheter, är det för att man genuint är så oinformerad, eller för att offerkoftan sitter lite för bekvämt?

Maj Chaaya Jakobsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.