Insändare

Ideologiska experiment med vård och omsorg

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Svar till Lennart Haglund (C), BT 4/9.

Enligt Centerpartiet i Tranemo är tydligen anledningen till att man vill privatisera minst 50 procent av kommunens hela vård- och omsorgsverksamhet att stygga socialdemokrater på ett och ett halvt år lyckats sköta denna verksamhet så dåligt. Det är till och med så dåligt att det står utanför Lennart Haglunds och Centerpartiets förmåga att uttrycka i ord – vilket ju är synd, för annars hade vi ju kunnat föra en saklig diskussion om det.

Denna misskötsel har enligt Centerpartiet skapat sådan oro bland personal och boende att de inte finner någon annan råd än att lägga ut merparten av verksamheten på entreprenad. Slutligen anges att den verkliga huvud- orsaken är att kommunens vård- och omsorgstagare lider brist på möjlighet att forma sin egen framtid, samt under ett ok av förmynderi och påtvingad kollektivism.

Det var ju synd att inte Centerpartiet hann med att rätta till det under de dryga 40 år de hade huvudansvaret för kommunens vård- och omsorg. Tror inte Centerpartiet att deras förslag kommer att skapa otrygghet bland personal och boende? Ett förslag som kan beröra uppemot 400 anställda och där man inte kan beskriva vilka verksamheter eller orter som kommer att beröras.

Valfriheten blir ju dessutom inte större för en Tranemobo om till exempel hela Gudarpsgården läggs ut på entreprenad.

Vi socialdemokrater säger nej till ideologiskt drivna affärsområden, där vinsten i första hand inte är bästa möjliga omsorg och trygga brukare, utan aktieägarens önskemål om avkastning.

Claes Redberg, Socialdemokraterna i Tranemo 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.