Insändare

Ibland kan man inte få både och

Insändare Artikeln publicerades

Valet på söndag kokar ner till frågan om man vill investera i vår svenska välfärdsmodell – eller sänka skatten, menar Kommunal.

Sveriges välfärd är fantastisk. Den är i grunden generell och skattefinansierad. Den finansieras efter förmåga och fördelas efter behov. Den är omfördelande – mellan både generationer och klass. Och – den är värd att försvara när den utmanas.

Därför menar vi att det är vad valet den 9:e september kokar ner till frågan om man vill investera i vår svenska välfärdsmodell – eller sänka skatten. Att påstå att både och är möjligt är trams.

Så här är det, visar Kommunals medlemsundersökning:

* 69 procent av anställda i äldreomsorgen i Västra Götalands län upplever att bemanningen är otillräcklig minst någon dag per vecka. 41 procent anser att bemanningen är så låg att den utgör en risk för de äldre minst någon dag per vecka.

* 60 procent av barnskötarna upplever att bemanningen är otillräcklig i stort sett varje dag eller någon gång per vecka.

Det är välfärdsarbetarnas arbetsvillkor i dag. Vi behöver fler kollegor, bättre villkor och en fungerande arbetsmiljö.

Antalet äldre kommer dessutom att öka. Det betyder att behoven av vård och omsorg växer. I dag är den stora gruppen vårdbehövande äldre framför allt 30-talisterna, den minsta generationen i modern tid. Snart knackar den större generationen, 40-talisterna, på dörren till äldreomsorgen – och samtidigt blir vårdbehoven allt mer komplexa.

Befolkningsutvecklingen och dagens underbemanning kräver fler anställda i välfärden. Enligt Kommunals beräkningar behöver 135 000 fler personer anställas i välfärden under kommande mandatperiod.

Fördelat efter befolkning innebär det 22 504 fler anställda i Västra Götalands län, varav 1 221 i Borås kommun.

Vi klarar detta – det finns flera lösningar. Men stora skattesänkningar är inte en av dem. Arbetet för heltid, bättre villkor och arbetsmiljö kräver investeringar. Menar man allvar med att välfärden ska leverera trygghet av hög kvalité i hela Sverige behöver vi investera i välfärden.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal

Anna Leü, sektionsordförande Kommunal

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.