Annons

I dag firar vi allmän och lika rösträtt

Tar vi demokratin för självklar, frågar sig Anne-Marie Ekström och Anna Svalander.
Insändare • Publicerad 17 december 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Hanna Franzén/TT

I dag, den 17 december, är det 100 år sedan liberaler tillsammans med socialdemokrater drev fram ett beslut i den dåvarande andrakammarriksdagen, att införa allmän och lika rösträtt för alla oavsett kön och förmögenhet. I dag är det alltså 100 år sedan grunden till vår demokrati lades. Därför firar vi i dag i Borås och i övriga landet med att hissa flaggan.

Beslutet hade föregåtts av en lång kamp för att även kvinnor skulle få rösta. Där var liberaler och socialdemokrater drivande. Den allmänna rösträtten gällde först valen till kommuner och landsting 1919, medan rätten att välja till riksdagen fick vänta till 1921.

Annons

”Kvinnors rättigheter, som bland annat liberaler kämpat för i mer än hundra år, kan vara bortsopade med ett pennstreck om det blir en odemokratisk regering som tar makten.”

En dag som i dag finns det skäl att stanna upp och tänka efter. Tar vi demokratin för självklar? Kan demokratin urholkas? Var all kamp som fördes i början på 1900-talet förgäves när vi nu ser tendenser på att det inte är lika viktigt att rösta längre? Samma argument mot allmän rösträtt dyker upp igen som på 1900-talet och det finns de som tycker att vi ska ha en stark ledare som bestämmer. Kvinnor i så kallade hederskulturer får antingen inte rösta eller måste rösta som någon annan bestämmer och extremister vill ta makt genom våld.

Nämnda exempel är trots allt mer eller mindre synliga, men när små kontinuerliga förändringar smyger sig in, som begränsar friheten och demokratin, är det värre. Plötsligt kanske vi står där med styrda medier eller att bara sådan konst som staten bestämmer är tillåten. Eller att mänskliga rättigheter inte respekteras längre, utan att de som styr vill rensa ut dem som de själva tycker inte passar in i vårt svenska samhälle, till exempel hbtq- personer eller personer från andra länder.

Kvinnors rättigheter, som bland annat liberaler kämpat för i mer än hundra år, kan vara bortsopade med ett pennstreck om det blir en odemokratisk regering som tar makten.

Det har hänt i andra länder i Europa. Varför skulle det inte kunna hända här? Det finns populistpartier som drar åt detta håll. Vi måste alla vara vaksamma på varje tendens som hotar att minska våra demokratiska rättigheter och friheter. Liberalerna kommer alltid vara en vakthund för att värna demokratin och friheten.

Anne-Marie Ekström (L), 2:e v ordförande, kommunfullmäktige

Anna Svalander (L), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons