Insändare

Hyckleri att Nordkorea hotar världsfreden

Nordkorea Artikeln publicerades

Efter ett antal tester med robotar slås det på den stora trumman, man ser och hör i tv och radio den ena experten, journalisten och politikern efter den andra uttala sig om att det inte kan fortsätta, ännu mer sanktioner mot det fattiga Nordkorea. Alla förståsigpåare verkar vara stöpta i samma form. Själva orsaken ligger ju i sakens natur att Nordkorea vill försvara sig efter det fruktansvärda Koreakriget 1950–1953.

Lite förenklat: Kampen stod mellan kommunister i norr och fascister i söder, och när nordsidan fick stora framgångar kunde inte USA sitta och titta på utan satte in stora styrkor mot nordsidan. Man intog Pyongyang, bombade sönder Nordkorea och bedrev, vad jag anser, ett folkmord utan dess like. Först när Kina satte in stora trupper kastades USA ut med stora förluster och där är vi i dag med en stilleståndslinje vid 38:e breddgraden.

Cirka fem miljoner dog under Koreakriget, huvuddelen nordkoreaner. USA har samlat till extramöte i FN:s säkerhetsråd om ännu hårdare sanktioner. Då undrar man, när kallar något land till detsamma mot USA och deras kärnvapentester, som är ohyggligt många fler. Bara från andra världskrigets slut fram till 1992 genomförde USA fler än 1 000 kärnvapentester, men i vanlig ordning vågar inte någon uttala sig mot världspolisen USA, för då blir man utsatt för sanktioner och handelsembargon.

Vad jag vet har aldrig Nordkorea startat krig mot andra stater. USA där-emot har varit inblandat i fler än 200 krig och konflikter sedan andra världskriget, samtliga på icke amerikansk mark. Alla vet att Nordkorea är chanslöst, USA står nämligen för 47 procent av alla militärutgifter på jorden (ökar hela tiden). Man har baser över nästan hela jordklotet och gör precis som man vill. Allting handlar om att kapitalisterna i USA ska ha obegränsad tillgång till naturresurser och får man det inte, tar man det. För man kan ju inte rucka på den amerikanska livsstilen.

Ett land på jorden har använt kärnvapen, USA. När har en amerikansk president eller politiker satts inför en krigsförbrytartribunal?

Till sist. Senast en utländsk eller svensk politiker röt till mot USA måste väl vara Olof Palme under Vietnamkrigets värsta bombningar.

Krister Karlsson