Insändare

Insändare: Hutlösa höjningar från kommunala bolag

Insändare Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stoppa de onormala höjningar som Borås stads bolag håller på med, vädjar skribenten.

Hur kan politikerna acceptera alla de höjningar som kommer inom de kommunala bolagen Borås energi och miljö och Borås elnät. De är nästan i monopolställning, förutom när det gäller biogas till bussarna, den blev de av med.

Nu aviserar man en VA-höjning med 11 procent som skall efterföljas av årliga höjningar på 5 procent. Tidigare höjning på elnätsavgiften i år var 19,7 procent.

Vi som konsumenter skall dessutom betala moms på ytterligare 25 procent på dessa höjningar, så det är egentligen en höjning på cirka 14 respektive 25 procent.

På vår pension får vi betala skatt, och om alla som vi handlar av höjer lika mycket som ovan nämnda bolag, behöver pensionen i år höjas med motsvarande 27 procent för att vi skall bibehålla vår köpkraft.

Samtidigt ser man att nästan alla partier lovar höjd pension samt sänkt skatt på pensionen. Nu senast Moderaterna, som lovar att de som har 13 000–17 000 kronor i månaden skall få 200–300 kronor mer över i månaden. 1,5–2 procent, något mindre än de 27 procent vi behöver för att gå jämnt ut.

Om nu Moderaterna får makten kommer det ta många år innan detta ”löfte” helt infriats, så det är bara att hoppas att inga andra än Borås kommunala bolag höjer sina priser.

Oj, jag glömde i hastigheten beslutet 2017, om att indexera bensin- och dieselskatten, vilket redan är ett faktum.

Jag kan inte byta pensionsutbetalare, men jag kan byta skattesats genom att göra som så många andra i min situation, att flytta till ett land som inte straffar ut de pensionärer som var med att bygga upp det vi har.

Följande uträkningar som exempel på en ”normal” pension gör att man förstår alla som gjort det:

* Spanien 2 500 kronor/månad mer efter skatt.

* Portugal 4 000 kronor/månad mer efter skatt.

* Frankrike 5 000 kronor/månad mer efter skatt.

Politiker, tänk om och gör rätt, även om det kanske är för sent för mig så är vi många i samma situation. Varför inte börja i Borås och stoppa de onormala höjningar era/våra bolag håller på med?

Pensionär med ännu mindre kvar

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.