Insändare

Hur ska Tranemos skogar användas?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Johan Gunséus / TT

Tranemo kommuns skogar bör bidra till att skapa biologisk mångfald och glädja kommunens invånare, menar Björn-Åke Andersson.

Man kan läsa i Tranemo kommuns budget att en miljon kronor ska komma från skogen. Tranemo kommun har så vitt vi vet sålt det mesta av sitt skogsinnehav och äger nu mestadels skog i anslutning till kommunens tätorter.

Denna tätortsnära skog uppskattas av många invånare för rekreation, träning och avkoppling. Tidigare år har kommunens skogar skötts på ett föredömligt sätt med småskaliga uttag. Nu när budgetunderskott skall täckas handlar det om betydligt större arealer.

Vid en titt på avverkningskoll.se ser vi att Tranemo kommun planerar att avverka gammalskog i närheten av tätorterna Länghem, Limmared och Tranemo, bland annat en alsumpskog. Man kommer också att avverka i anslutning till Hagatorpets motionsspår. Denna förnämliga anläggning som lockar tusentals besökare årligen, både från när och fjärran, uppskattas bland annat just för sin natur där skogen är en väsentlig del. Hur kul är det att åka skidor eller löpa i anslutning till ett hygge eller en tät granplantering?

Vi tycker att Tranemo kommuns skogar ska bidra till att skapa biologisk mångfald och glädja kommunens invånare som rekreation och naturupplevelser istället för att täcka underskott i budgeten.

Björn-Åke Andersson, ordförande, Tranemo Naturskyddsförening

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.