Insändare

Hur ska pensionerna beskattas?

Insändare
Foto:LEIF R JANSSON / TT

När Moderaterna är vid makten råkar det ju alltid bli lågkonjunktur, konstaterar Rune Jakobsson.

Nu går Moderaterna ut och säger ”sänk skatten för pensionärerna, det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat”. Det är som vanligt ett sätt att vinna våra röster, men hur mycket kontrolleras det politiker säger?

När Moderaterna är vid makten råkar det ju alltid bli lågkonjunktur med orden att nu måste vi alla hjälpas åt för att klara oss ur den här lågkonjunkturen.

Men sedan när vi fått facit i hand så visar det sig att vissa inte alls har hjälp till, utan tvärt om skott sig på våra besparingar.

Och varför ha så många olika sätt att beskatta inkomster? Inkomst som inkomst kan man ju tycka. Och hur skulle ett samhälle fungera utan arbetslöshet?

Det är ju likadant med att pengar beskattas många gånger om. Moms på energiskatten som ett exempel.

Den enda förklaringen jag fått till detta är att ”någon ska väl betala skatten”. Och de som kommer med den förklaringen är de som noga aktar sig för att själva betala någon skatt att tala om.

Man kan ju undra hur Moderaterna kunde driva igenom att pensionerna skulle ha en annan skatt än lönerna. De pengar de lågavlönade får behöver väl många företagare kunna ta ut för sina varor och tjänster, så i grund och botten är ju dessa besparingar ett sätt att försämra för företagare, men då måste man ju tänka lite längre.

Jag tycker att vi borde tala mer om hur de som får 7 000–9 000 kronor/månad ska klara sig när hyror och mat höjs ofta, nu senast Eon med tio procent på elen. Är det bara ett företag som höjer?

Dessa pensionärer skäms för sin pension, så de talar inte om problemet. Men vem är det som ska skämmas? Och hur mycket förändrar några kronor eller någon tia för den gruppen, som är stor?

Rune Jakobsson