Insändare

Hundrädda gör fel – så bör du bete dig

Insändare ,
Signaturen Sofia ger en rad tips om hur hundrädda bör bete sig vid möte med hundar. Undvik bland annat att springa och skrika.
Foto:MONS BRUNIUS / TT
Signaturen Sofia ger en rad tips om hur hundrädda bör bete sig vid möte med hundar. Undvik bland annat att springa och skrika.

Trots att du är jätterädd finns det sätt att göra mötet med en hund mindre otäckt, skriver Sofia.

Ingen kan rå för en fobi eller en stark skräck. Om du är rädd för hundar kommer du antagligen aldrig tycka särskilt mycket om hundar, och det är helt okej. Vi är alla olika.

Något jag dock har insett efter att ha uppfostrat en hundvalp på Hässleholmen, där många kommer från kulturer där hundar inte har en lika självklar plats som husdjur, är att den hundrädda ofta saknar mycket kunskap och ofta beter sig på ett sätt som för hunden kan bli provocerande. 

Trots att du är jätterädd finns det sätt att göra mötet med en hund mindre otäckt, även om det kan vara svårt att hålla huvudet kallt när man är som räddast. 

Ett typiskt fobiskt beteende är att stirra på det man är rädd för, för att skydda sig från en överraskande attack. För hunden är dock intensiv ögonkontakt ett tecken på att du vill bråka. Till och med världens snällaste hund kan skälla till om du stirrar den rätt i ögonen.

Undvik att springa och skrika. Jag vet, det är en instinkt, men om du springer vaknar hundens jaktinstinkt till liv och den vill leka. Och skriker du blir hunden självfallet stressad. Den är en levande, kännande varelse och den förstår inte ditt språk. 

En annan sak som kan vara viktig att tänka på är hundens språk. En hund är inte nödvändigtvis arg för att den skäller. Det är bara så den pratar. Om hunden skäller och viftar svansen är den glad. Om den däremot har rest ragg, visar tänder och morrar och skäller är den arg. Då gör du bäst att hålla dig borta. Där blir det dessutom ännu viktigare att inte stirra, skrika eller springa.

Jag som hundägare är en människa, precis som du. Hunden är någon jag älskar som ett barn. Jag vill inte att han ska störa dig som är rädd, men jag vill heller inte att du ska störa honom. Att hunden reagerar på dina handlingar betyder inte att han är ett blodtörstigt monster, utan att han känner och försöker förstå ditt språk.

Du som är förälder, hundrädd eller ej, tänk gärna på att prata med ditt barn om hur det bemöter hundar. Barn har ofta väldigt intensiv ögonkontakt med djur oavsett om de är rädda eller förtjusta. En hel del barn härmar dessutom ofta hundens skall intensivt, vilket självklart är provocerande. Sen blir de ledsna och gråter när hunden svarar. Den situationen kan undvikas.

Tillsammans kan vi försöka skapa en situation som blir så bekväm som möjligt för alla.

Sofia