Insändare

Hållbarhet ledstjärna för kommunens bolag

Insändare Artikeln publicerades
Bostadsbolaget Fribo i Fristad har redan gått före med de hus med trästomme som finns i samhället sedan några år tillbaka. Nu planerar Fribo att gå vidare, skriver Kerstin Hermansson och Tom Andersson.
Foto: Anders Robertsson
Bostadsbolaget Fribo i Fristad har redan gått före med de hus med trästomme som finns i samhället sedan några år tillbaka. Nu planerar Fribo att gå vidare, skriver Kerstin Hermansson och Tom Andersson.

Hållbarhetsfrågor genomsyrar numera de kommunala bolagens hela verksamhet, menar Kerstin Hermansson och Tom Andersson.

Viktiga saker pågår när det gäller miljö, klimat och hållbarhet i Borås. Det kunde vi konstatera när de kommunala bolagen nyligen avrapporterade sina verksamheter under 2018. Många förtroendevalda och andra intresserade fick under en heldag snabba glimtar bolag för bolag.

Helhetsintrycket var glädjande och nästan lite överväldigande. Det visar sig nämligen att hållbarhetsfrågorna inte längre är något bolagen sköter som en separat fråga vid sidan av sin huvuduppgift, utan att hållbarhet numera genomsyrar de kommunala bolagens hela verksamhet. Här är några exempel:

Bostadsbolaget Fribo i Fristad har redan gått före med de hus med trästomme som finns i samhället sedan några år tillbaka. Nu planerar Fribo att gå vidare och även bygga trygghetsbostäder med stomme av trä och ännu fler solceller är på väg upp på företagets tak. Också i Sjömarken och Dalsjöfors är projekt igång.

Sandhultsbostäder och Toarpshus bygger nya lägenheter i energisnåla hus med solceller. Viskaforshem planerar för ”minivillor” i massivträ. Inne i Borås bygger även AB Bostäder energisnålt och ska ta vara på mer av solen.

I det nya mobilitetshuset som Borås kommuns parkerings AB bygger i centrala Borås, nära Pinocchio, blir det 44 laddplatser för elbilar, och inte bara fler p-platser för bilar utan också för cyklar. Och även här är solceller en självklarhet.

Hållbarhetsfrågorna har tagit steget in i våra bolags dagliga verksamhet, just som det ska vara i ett samhälle på väg mot fossilfrihet och ökad miljöhänsyn.

Kerstin Hermansson (C), kommunalråd med ansvar för bostadsbyggande och samhällsplanering

Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.