Insändare

Gör tänderna till en del av kroppen

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Bertil Ericson / TT

Var tionde vuxen svensk går inte till tandläkaren av ekonomiska skäl. Det är inte anständigt ett välfärdsland som Sverige, anser Bengt Bohlin.

Att ha råd med tandvård är en tydlig klassfråga. Många, framför allt låginkomsttagare, avstår därför från att kontinuerligt kontrollera sin tandhälsa.

Var tionde vuxen svensk, totalt över 700 000 personer, går inte till tandläkaren av ekonomiska skäl. Det är otroligt allvarligt och skapar ett mycket tydligt utanförskap som sänker människors hälsa och självkänsla. Det är inte anständigt ett välfärdsland som Sverige.

Få saker är så angelägna som att överbrygga hälsoklyftorna i samhället. Få saker är så angelägna som att ta bort de mest påtagliga och stigmatiserande kvarvarande uttrycken för klassamhället. Och få saker är så angelägna som att visa att det går att stärka den svenska välfärden ytterligare.

Det pågår en utredning (Dir 2018:16) som skall lämna förslag på ett mer resurseffektivt och jämlikt tandvårdssystem. Uppdraget skall redovisas senast 1 mars 2020. Därför är det viktigt att nu på allvar pröva möjligheten till en rejäl och allomfattande tandvårdsreform som faktiskt ser till att tänderna blir en del av kroppen också i vårt välfärdssystem.

Nu behövs det införas en tandvårdsreform som möjliggör för alla att ha råd med en god tandvård.

Bengt Bohlin, Borås västra socialdemokratiska förening

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.