Insändare

Ge unga möjlighet att resa billigare

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Therese Loberg

Socialdemokraterna i regionen vill satsa på de ungas resande, påpekar skribenterna.

Under sommaren kan elever i grundskolan och årskurserna 1 och 2 på gymnasiet resa gratis med kollektivtrafiken, tack vare satsningar från den socialdemokratiskt ledda regeringen. Det är en mycket bra satsning, inte minst för unga utanför de större städerna, som många gånger är hänvisade till tåg och bussar för att ta sig till kompisar, evenemang, fritidsaktiviteter med mera. Då ska inte ungas ekonomiska situation vara en faktor som avgör hur rolig sommaren blir.

Det är också en bra satsning utifrån miljö- och trafikperspektiv. Ska vi klara framtidens miljö och infrastruktur måste fler än i dag resa kollektivt, i synnerhet inom och mellan större städer. Att då satsa på att våra unga tar buss, tåg eller spårvagn istället för bil är viktigt, såväl nu som i framtiden.

Vi socialdemokrater i Västra Götalandsregionen vill därför satsa på de ungas resande. Vi vill införa en rabatt på 25 procent för unga mellan 19 och 25 och halverat pris för skolelever. Vi vill också införa särskilda familjerabatter, för att föräldrar ska kunna ta med sina barn på olika aktiviteter.

Vi socialdemokrater tycker att skattepengar ska användas till satsningar som gynnar vanligt folk mest. Det är mycket bättre än att sänka skatter för dem som redan har det gott ställt.

Helen Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

Yasin Abbes (S), ledamot i Västtrafik AB

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.