Annons

Fritt fram för soldater att hjälpa svensk polis

Brott • Publicerad 20 januari 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Enligt ”Lag om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning (2006–07–01)” kan polis och militär samverka för att undanröja hot som kan betecknas som terrorism, vilket innebär handlingar som är ägnade att ingjuta fruktan och rädsla hos omgivningen och samhället. Det är alltså en myt att militär och polis inte kan samverka mot grov brottslighet i Sverige.

Ett sätt att skrämma folk för svensk militär är att hänvisa till händelserna i Ådalen 1931, då militär sköt ihjäl fem personer i samband med en fredlig demonstration mot strejkbryteri. En rättsvidrig militär aktion och mänsklig tragedi som dagens lagstiftning omöjliggör.

Annons

Nu används denna händelse på 1930-talet som en anledning till att absolut avvisa ett samarbete mellan polis och militär. Dessa fredliga sågverks-arbetare jämförs alltså med de huliganer, kriminella gäng och gangstersyndikat som nu härjar i våra ”utsatta områden”. Dessa kriminella individer attackerar polis och annan blåljuspersonal med stenkastning och bilbränder. Dessutom används ren krigsmateriel som handgranater, sprängmedel och AK 4-vapen för såväl interna uppgörelser som för att bekämpa samhällets rättsväsende.

Frågan är om inte dessa aktioner är att betrakta som stadsgerillaverksamhet eller terrorism, eftersom både polis och boende i dessa områden har anledning att frukta för sina liv, inte vågar vittna etcetera. Utöver detta finns hotet från våldsbejakande islamister och annan extremism.

Att politiker för fram förslag om samverkan mellan polis och militär för att avlasta polisens arbete är mot den bakgrunden inte konstigt alls. Sådan samverkan finns på många håll i Europa.

Björn Lundell, pensionerad lärare

Annons
Annons
Annons
Annons