Insändare

Fossila bränslen har ingen framtid

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Andreas Hillergren

Hur kan vi snabbt fasa ut de fossila bränslena utan att det drabbar vissa personer för hårt, frågar sig Henrik Petrén.

Det finns ingen framtid för fossila bränslen. Tyvärr tvingade inte våra makthavare fram en avveckling under 1990-talet. Hade vi gjort det hade det inte varit så bråttom nu. Men de används fortfarande, och frågan vi behöver diskutera är inte om bensinen borde kosta någon krona mer eller mindre, utan hur vi helt kan sluta använda den samtidigt som ansträngningen det innebär fördelas rättvist. Vissa har helt enkelt svårare än andra att klara sig utan att tanka.

Hur kan vi snabbt fasa ut de fossila bränslena utan att det drabbar dessa personer för hårt? Ett sätt är att lägga en stigande avgift på bränslen och dela ut intäkten till medborgarna. Pengarna man får varje månad hjälper då till att parera prisökningen, samtidigt som avgiften ger alla en anledning att minska sina utsläpp. Ju fortare man kan göra det, desto mer tjänar man på systemet, som kallas avgift och utdelning.

Det provas nu i delar av Kanada, och man räknar med att 70 procent av befolkningen går plus. I Sverige kanske en del av dem som bor i områden med otillräcklig kollektivtrafik behöver få extra stöd. Då får det bli så, det viktigaste är att vi snabbt får ner koldioxidutsläppen.

Henrik Petrén, Klimatsvaret

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.