Insändare

Förringa inte människors oro och engagemang

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till ledaren :”'Klimatångest' ingen bra diagnos”, BT 29/11.

BT:s ledarskribent skriver 29/11 om vår så kallade klimatångest. Budskapet, som jag tolkar det, är att vi som enskilda inte betyder något i det stora hela för att påverka klimatförändringarnas verkningar och därmed vår framtid på denna jord. De fakta som beskrivs i ledaren är nog så sanna och de kan vi vara överens om, så det lämnar jag därhän. Allt som görs i de stora sammanhangen på den politiska arenan är oerhört viktigt och behöver intensifieras. Där är vi helt överens. Ord som klimatångest och symbolpolitik bör vi kanske också vara lite varsamma med och fundera över vad de står för och vad vi egentligen menar.

Men vi vanliga människor då, som inte spelar på den stora arenan och oroar oss för våra barns och barnbarns framtid och hela jordens existens, ska vi bara vara tysta och inte tro att vi kan göra något och därmed bli handlingsförlamade? Vad är det för budskap vi skickar till våra barn och ungdomar, att ta ifrån dem hoppet om att de kan påverka sin framtid?

Alla våra val spelar roll i alla sammanhang. I just klimatfrågan: vilken mat vi köper och äter, om och när vi väljer att ta flyget, bilen, cykeln eller promenera, sortera våra sopor etcetera. Vi lever tack och lov fortfarande i ett fritt demokratiskt samhälle där vi har rätt att säga vår mening, göra våra egna val och även gå ut och demonstrera för att göra vår röst hörd. Att sända signaler och bilda opinion är en viktig möjlighet i ett fritt samhälle och ger ringar på vattnet till makthavarna.

Nej, låt oss uppmuntra varandra och säga: Du är betydelsefull, det just du tänker och gör är viktigt, du har möjlighet att påverka ditt och andras liv. Alla kan inte göra allt, men alla kan vi göra något. Gör det du tror är rätt utifrån övertygelse och förmåga för att vår jord ska bli en bättre plats att leva på. Tillsammans kan vi göra mycket.

Maja Brunnegård

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.