Insändare

Förbjud burhållning vid kaninuppfödning

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Det naturliga för en kanin är att kunna springa, hoppa, gräva, vilket inte är möjligt när de sitter instängda i burar, påpekar Ingemar Rosberg.

Den 27 december hade Borås Tidning en artikel om uppfödning av kaniner för produktion av kaninkött. I artikeln stod inget om hur kaninerna behandlas eller om det finns regler i Sverige för denna uppfödningsform.

När det började dyka upp kaninuppfödare för produktion av kaninkött i Sverige fanns inga speciella regler för sådan uppfödning. Arbetet med nya regler för hållande av kaniner har pågått sedan 2012 i Jordbruksverkets regi, vilket resulterat i nya regler som nyligen trätt i kraft. Många, bland andra Djurens rätt, anser dessa som varande otillräckliga.

”I avvaktan på en sådan lag kan vi djurvänner gå ut och agera både mot burfångenskap för kaniner i köttproduktion.”

Vilka krav bör man då kunna ställa på uppfödning av kaniner. Givetvis att kaninerna har möjlighet att bete sig naturligt i enlighet med sin natur. Det naturliga för en kanin är att kunna springa, hoppa, gräva, beta gräs samt vara tillsammans med andra kaniner, vilket inte är möjligt när de sitter instängda i burar.

Men det finns hopp om förändring. EU-parlamentet har intresserat sig för frågan och den 14 mars 2017 tog man beslut om att införa ”förbud för burhållning av kaniner som föds upp för köttproduktion”. Samtliga svenska EU-parlamentariker röstade för förbud, förutom Cecilia Wikström (Liberalerna) och Christofer Fjellner (Moderaterna), som var frånvarande under omröstningen.

Nu ligger bollen hos EU-kommissionen för utarbetande av ett lagförslag som garanterar att burarna försvinner. I avvaktan på en sådan lag kan vi djurvänner protestera både mot burfångenskap för kaniner i köttproduktion, men också mot att många kaniner som sällskapsdjur tvingas tillbringa nästan all sin tid instängda i ofta små burar.

Ingemar Rosberg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.