Insändare

Europas fria rörlighet bör inte gälla kriminella

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund/TT

Utländska stöldligor som lagförs ska få sin fria rörlighet indragen, anser Tomas Tobé (M).

Utländska stöldligor står i dag för ungefär hälften av alla inbrott i Sverige. Samtidigt ser vi hur smuggling av vapen och narkotika göder en allt grövre gängkriminalitet. Ett av Moderaternas viktigaste vallöften inför Europavalet är därför att sätta stopp för den fria rörligheten för kriminella.

Välorganiserade kriminella nätverk drar i dag nytta av EU:s fria rörlighet för sina egna destruktiva syften. Den här situationen ökar otryggheten i hela samhället och skapar stora problem för polis och rättsväsende.

”Moderaterna värnar det europeiska samarbetet och den fria rörligheten för hederliga människor – men inte för kriminella.”

Här i Sverige måste vi ta vårt ansvar för att bekämpa den allt grövre kriminaliteten genom fler poliser och skärpta straff. Men mot den välorganiserade och gränsöverskridande kriminaliteten behöver hela Europa arbeta gemensamt. Vi behöver mer europeiskt samarbete för att med kraft kunna vända utvecklingen.

Moderaterna vill därför att den yttre gränsen till Europa stärks, att EU ska ha mer gemensamt polissamarbete och att informationsutbytet mellan medlemsländernas polismyndigheter förbättras. Dessutom ska EU-medborgare som döms till fängelse efter att ha begått brott i Sverige avtjäna sitt straff i sitt hemland och vi behöver även underlätta för utvisning av EU-medborgare som begår brott i Sverige.

Utländska stöldligor som lagförs ska få sin fria rörlighet indragen genom att nekas inresa till Sverige efter utvisningsbeslut. Moderaterna värnar det europeiska samarbetet och den fria rörligheten för hederliga människor – men inte för kriminella.

Tomas Tobé (M), kandidat till Europaparlamentet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.