Insändare

Ett steg närmare rimlig trygghet

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Martina Holmberg / TT

Det är inte rimligt att de största försämringarna av sjukförsäkringssystemen drabbar dem som har kroniska sjukdomar, anser Reumatikerförbundet.

Försäkringskassan har fått nya instruktioner av regeringen. I regleringsbrevet för 2019 är sjukpenningtalet om nio sjukdagar i genomsnitt per person och år borttaget. Den förändringen välkomnar Reumatikerförbundet.

Vi har på nära håll sett hur åtstramningarna i sjukförsäkringssystemen påverkat medlemmar som har reumatiska sjukdomar och som får sjukpenning. Förra året visade en genomgång att andelen patienter med sjukdomar i rörelseorganen och som fick sjukpenningen indragen ökat från knappt två procent till nära 18 procent. Kurvan hade inte ökat så brant för någon annan diagnosgrupp.

”Vi förväntar oss att utvecklingen vänder och att färre personer med kroniska och reumatiska sjukdomar mister sin sjukpenning.”

Det är inte rimligt att de största försämringarna av sjukförsäkringssystemen drabbar dem som har kroniska sjukdomar. Att regeringen tar bort sjukpenningtalet måste ses som ett steg i rätt riktning, ett steg närmare den trygghet som personer med reumatiska sjukdomar förväntar sig. Vi förväntar oss att utvecklingen vänder och att färre personer med kroniska och reumatiska sjukdomar mister sin sjukpenning.

Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet

Monica Nordh Halldén, distriktsordförande, Reumatikerdistriktet Älvsborg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.