Insändare

En våldtäkt kan aldrig vara oaktsam

Brott Artikeln publicerades
Att inte våra domstolar agerat bevisar att nästan inget samhällsområde har undgått det förfall som präglat Sverige de senaste 20 åren, hävdar insändaren.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Att inte våra domstolar agerat bevisar att nästan inget samhällsområde har undgått det förfall som präglat Sverige de senaste 20 åren, hävdar insändaren.

Endast den som själv saknar moralisk och etisk kompass kan påstå att en våldtäkt kan rubriceras som oaktsam, skriver Olle Ljungbeck.

Nyligen sänkte en hovrätt straffet för en våldtäktsman med flera månader. Rubriceringen var oaktsam våldtäkt. Kan överhuvudtaget en våldtäkt vara oaktsam? Själva ordet innebär ju våld och medvetet våld kan inte ske av oaktsamhet.

Detta är återigen ett tecken på det totala förfall som råder på flertalet sådana områden i dag där grunden borde vara respekt för individen. Detta gäller inte minst skola, äldre- och hälsovård, men även demokrati och kultur.

I stället lutar sig de styrande tillbaka på godhetssyndromet när de tar ifrån brottslingar deras ansvar och därmed också de sanktioner och straffpåföljder som borde drabba dem.

”Att förvanska eller ge orden annan betydelse än vad de stått för sedan urminnes tider innebär att samhället såväl moraliskt som etiskt riskerar att spåra ur.”

Endast den som själv saknar moralisk och etisk kompass kan påstå att en våldtäkt kan rubriceras som oaktsam. En sådan person är en del av det moraliska, etiska, kulturella och demokratiska förfall som allt mer präglar Sveriges myndighetselit.

I en civiliserad stat måste språket vara det viktigaste uttrycksmedlet människor emellan. Att förvanska eller ge orden annan betydelse än vad de stått för sedan urminnes tider innebär att samhället såväl moraliskt som etiskt riskerar att spåra ur.

Att inte Svenska Akademin som är ansvarig för svensk ordlista agerat är kanske förståeligt eftersom denna institution själv drabbats av det djupaste förfall.

Att inte våra domstolar agerat bevisar att nästan inget samhällsområde har undgått det förfall som präglat Sverige de senaste 20 åren men nu är inne i en accelererande fas, som redan fått, men kommer att få än värre konsekvenser för Sverige och dess folk.

Olle Ljungbeck

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.