Insändare

Ebba Busch Thor hycklar om bröstcancer

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varför vill Kristdemokraterna göra det svårare för kvinnor att upptäcka bröstcancer, undrar Ann-Christin Ahlberg.

Var tredje svensk kommer att få ett cancerbesked under sin livstid. Tillsammans måste vi politiskt öka ambitionerna i kampen mot cancer, inte minst mot bröstcancern, som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Den svenska mammografin var världsunik när den lanserades och den är i dag en grundbult i den svenska bröstcancervården. Mammografin har gjort att fler kvinnor överlever cancern genom att tidigt upptäcka sjukdomen, vilket är helt avgörande.

”Hur många kvinnor kommer nu att välja bort en undersökning?”

Därför blir jag riktigt förbannad när Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor presenterade sitt förslag till budget för några veckor sedan. Kristdemokraterna vill nämligen avskaffa den kostnadsfria mammografin som infördes 2016. Hur många kvinnor kommer nu att välja bort en undersökning? Hur många sjukdomsfall kommer upptäckas senare eller upptäckas när det är för sent?

En kostnadsfri mammografi är så viktig för att få fler medelålders kvinnor att kontrollera sina bröst och på så vis upptäcka fler cancerfall tidigare än i dag.

Till råga på allt gör Ebba Bush Thor inlägg på Instagram om Rosa bandet och den internationella månaden i kampen mot bröstcancer. Detta sker alltså samtidigt som hennes parti vill göra det dyrare för kvinnor att kontrollera om de har cancer.

Jag vill därför rikta mig till alla kristdemokratiska politiker i Västra Götalandsregionen. Uppmana Ebba Bush Thor och ert parti att tänka om, mammografi bör vara gratis.

Ann-Christin Ahlberg (S), riksdagsledamot från Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.