Annons

Ducka inte för debatten om Borås stadsteater

Stadsteatern • Publicerad 17 september 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under den senaste tiden har allmänheten två gånger misslyckats med att få svar på sina frågor angående det nya verksamhetsförslaget för Stadsteatern. Den första gången under kulturnämndens möte så fick åhörarna besked om att frågestunden skulle äga rum innan själva idén skulle presenteras. Detta trots att många från allmänheten som närvarade under mötet inte hade fått information om vad förslaget faktiskt skulle innebära och således hade svårt att formulera en fråga.

Istället fick en höra att det absolut inte gick att ändra dagordningen. Tydligen är mötesordningen så cementerad att det inte går att kasta om punkterna. Men visst ställdes det frågor av både allmänhet och kulturarbetare ändå. Synd bara att allt besvarades med att de inte kunde ge något svar då de inte hade fått förslaget presenterat för sig ännu. Ett klassiskt moment 22. Tråkigt när praxis är så rådande att det kringgår möjligheten att ge folk ett svar.

Annons

Under kulturnämndsmötet nämndes också vikten av en kulturdebatt, något som ledamöterna inte kunde ge svar på huruvida en sådan kunde hållas eller inte. För några dagar sedan uttalade kulturchef Eva Lotta Franzén sig om att det inte kommer att bli en paneldebatt så länge som de politiska diskussionerna angående förslaget pågår. Men när och hur skall folk få chans att ställa sina frågor? Är det inte viktigt att lyssna på en lokalbefolkning när det är den som blir drabbad av ett sådant beslut?

Under de interna diskussionerna så kommer partierna att ta ställning till en omorganisering på Stadsteatern. Därefter är det kanske för sent att ha ett samtal där kulturaktörer och allmänhet får komma till tals. Enligt Franzén vore det inte lämpligt att arrangera en debatt innan politikerna har tagit ett beslut. Är det inte i högsta grad lämpligt att låta dem som tar beslutet få tillgång till en nyanserad diskussion om denna fråga? Att få möjlighet till att ta in perspektiv från både publik och människor som verkar inom kultur? Att få en bredare grund att stå på innan de bestämmer sig?

Att ha en kulturdebatt är viktigt och intressant, men tyvärr improduktivt om den infaller först efter att ett beslut om Stadsteatern har tagits. Tänk vad fint det hade varit om man istället för att lyfta bort debatten från det offentliga, hade valt att föra fram den och skapat en arena för samtal. Att se det som en möjlighet att föra en öppen dialog kring den lokala kulturen där lokalbefolkningen och andra verksamma inom kultur hade fått komma till tals och framförallt fått svar på sina frågor.

Cecilia

Annons
Annons
Annons
Annons