Insändare

Dom ger 90-plussare rätt till äldreboende

Insändare Artikeln publicerades
Foto: JESSICA GOW / TT

Kanske kan en färsk dom ge hopp för äldre som vill men inte får komma in på ett äldreboende, menar Clas-Göran Niklasson.

Den 29 mars skrev jag en insändare i BT om en 90-årig nära anhörigs begäran om att få komma in på ett äldreboende, ett gammaldags ålderdomshem, för oss som upplevde nedläggningen av dessa på 1960- och 70-talet.

En i allra högsta grad berättigad önskan från en som varit med och byggt upp det här landet och nu bara vill ha lite omsorg och känna trygghet på ålderns höst.

Men ansökan måste biståndsbedömas av en kommunal tjänsteman, som ska avgöra i vilket tillstånd och behov den sökande är. Som om inte den sökande själv är bäst att göra denna bedömning.

Och åldern spelar ingen roll. Om man så är 100 år. Ingen förtur till äldreboende.

Så gick det även för min nära anhörig. Hon är för frisk för att komma in på ett äldreboende och tvingas således bo kvar hemma i otrygghet och ensamhet.

Trots rädsla för att ramla omkull och bli liggande i sin lägenhet. Det var inte lönt att överklaga till förvaltningsrätten.

”Så nu gäller det för landets kommunpolitiker att gå från vallöften till verklighet.”

Men 93-åriga Inga-Maj Karlsson från Hisings Backa lät sig inte nöjas. Hon berättade nyligen i ”Ring P1” om att hon fått rätt till äldreboende i sin hemkommun.

Hon bor ensam efter makens bortgång för cirka två år sedan och har under denna tid känt en stor oro och ensamhet i sitt eget hem. Oron upphör inte genom att hemtjänsten besöker henne vid olika tidpunkter. Hon känner sig även ensam, otrygg och saknar aptit.

Hon anser sig i behov av att få flytta till ett äldreboende med personal dygnet runt, trots att hon utåt sett fysiskt har förmåga att klara sig i det dagliga. Precis som min nära anhörig i Borås.

Kommunen nekade äldreboende och fick rätt i förvaltningsrätten. Men den 93-åriga gamla kvinnan vägrade ge upp. Hon överklagade med juridisk hjälp till kammarrätten. Och nu slår kammarrätten i Göteborg fast i en dom:

”Kammarrätten anser mot bakgrund av vad som framgår av nämndens utredning och dokumentation från efterföljande hembesök att Inga-Maj Karlsson inte kan anses vara tillförsäkrad en skälig levnadsnivå i den egna bostaden. Vid denna bedömning har kammarrätten särskilt beaktat Inga-Maj Karlssons höga ålder. Inga-Maj Karlsson är därmed berättigad till bistånd i form av särskilt boende.”

Så nu gäller det för landets kommunpolitiker att gå från vallöften till verklighet.

Clas-Göran Niklasson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.