Insändare

Diskriminerande regler för specialkost

Insändare Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är helt onödigt att kräva läkarintyg och särbehandla den födoämnesintoleranta elevgruppen, anser Elisabet Torstensson.

De nya reglerna för specialkost i Borås skolor och förskolor är diskriminerande. Sex sorters mat går att välja bort av religiösa eller etiska skäl. För medicinsk specialkost krävs läkarintyg eller journalutdrag. Vid byte av skola eller stadium krävs nya intyg, även om behovet inte har ändrats. Undantag beträffande förnyat läkarintyg görs för dem som har diabetes eller celiaki. Det är svårt att förstå tanken med denna pappersexercis. Är det för att man vill undvika krav från ”låtsas- allergiker”, som av en eller annan orsak väljer bort vissa maträtter?

Den som har någon form av matallergi eller matintolerans sedan länge är den som har störst kunskap om sina egna problem. Det känns kränkande att bli ifrågasatt på detta sätt flera gånger under ens skoltid. Visserligen försvinner ofta överkänslighet mot vissa födoämnen under småbarnstiden. Som förälder till ett allergibarn gläds man när listan på tillåten mat utvidgas, så matpersonalen får säkerligen meddelande när det är dags att införa nya maträtter. Likaså kan man lita på att seriösa allergibarnsföräldrar berättar, om det är något nytt som måste undvikas.

Det är helt onödigt att kräva läkarintyg och särbehandla den födoämnesintoleranta elevgruppen. Orsaken till att inga särskilda intyg krävs för dem som önskar specialkost av etiska eller religiösa skäl är förmodligen att man inte vill diskriminera dessa grupper. Varför anses det då vara rättvist att kräva läkarintyg för medicinsk specialkost?

Det är direkt kränkande att man diskriminerar gruppen som har födoämnesallergi eller annan matintolerans, och dessutom belastar det sjukvården med onödigt pappersarbete för att utfärda intyg om specialkost. Under ett barns uppväxt skulle det kunna innebära att intyg krävs fem gånger eller fler (vid placering i förskola, vid skolstarten, övergång till mellanstadiet och högstadiet och när man börjar i gymnasiet). För skolan medför det också merarbete att hantera alla dessa intyg.

Allergikost är inte självvalt, det är en nödvändighet. Ta bort de onödiga intygen.

Elisabet Torstensson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.