Insändare

Det fria vårdvalet en katastrof för landsbygden

Monica Molin Sören Hellervik Marianne Rodosi ,
Foto:JESSICA GOW / TT

Svar till Jonas Andersson (L) och Tony Johansson (MP) angående vårdval i mödravården, BT 21/9.

Man undrar vilken verklighet Jonas Andersson och Tony Johansson lever i. Vilka framgångar inom vården är det de menar? Det kan väl inte vara det fria vårdvalet? Det har inneburit en mindre katastrof för oss på landsbygden. Vårdcentralerna, apoteken och distriktssköterskemottagningarna har blivit många färre i regionen. Men de som bor i större tätorter och städer är naturligtvis nöjda. Där har det blivit många fler vårdcentraler och så vidare.

Och nu ska även den väl fungerande mödravården utsättas för konkurrens. I dag har vi bland den bästa mödravården i världen med kunnig personal som snabbt kan lotsa patienter vidare till andra specialister inom vården. Nu riskerar denna vårdkedja att brytas sönder.  Undersökningar visar att nästan alla är nöjda med sin mödravårdsmottagning, så man undrar varför man ska rubba denna viktiga specialistvård? Kvalitén är hög och tillgängligheten god. Personal och läkare protesterar och risk- och konsekvensanalyser varnar för följderna. Privatiseras mödravården kommer åter vi på landsbygden att bli förlorare. 

Att höja kvaliteten på en mödravård som håller världsklass och där nästan alla är nöjda med sin vård, genom att utsätta den för konkurrens, måste vara en av de sämsta idéerna någonsin.

Personalen inom hela vårdsektorn behöver en stabil och bra arbetsgivare som satsar på sin personal så att den orkar jobba kvar och satsa på vidareutbildning och en vettig lön. Satsa på personalen istället för att privatisera mer av vår skatteuppbyggda vård.

Man undrar vem som vill ha den ökande friheten som fria vårdvalet innebär? Det är inte vi på landsbygden i alla fall. Det kan vi lova.