Annons

Det är ont om jordklot – var rädd om det vi har

Klimat • Publicerad 5 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

1947 skriver Harry Martinsson ”det är ont om jordklot”. Han är bekymrad över vad som händer med människans unika hem i kosmos. I dag, 70 år senare, vet vi att hans oro för Moder Jord var befogad. Planeten är sig inte längre lik.

De naturgivna förutsättningarna för människans existens är på väg att förändras. Jorden omges av en allt mer förgiftad, varmare atmosfär, extrema oväder blir vanligare, haven kvävs av plast och naturen är stadd i förvandling.

Annons

Samhällets färdriktning bestäms i dag i huvudsak av tekno-ekonomiska intressen, vars övergripande mål är en ständigt ökad ekonomisk, materiell tillväxt. Av underordnad betydelse blir då människans väsentliga livsvärden som hälsa, trygghet, livskvalitet och de levande systemens långsiktiga förmåga att förse oss med det vi behöver för vår existens.

Den materiella tillväxtens aptit på resurser är omättlig. Förbrukningen, särskilt av nukleär och fossil energi, ger växande globala avfallsproblem, som i storstäder redan gör det svårt för människor att andas. Har vi rätt att förändra livsbetingelserna på ett sätt som äventyrar eller rent av omöjliggör för våra efterkommande att leva ett drägligt och människovärdigt liv?

Vi har de kunskaper som behövs för att upprätta en långsiktig samverkan mellan oss och jordens unika, livsuppehållande system. En sådan samverkan innebär en tillväxt som tryggar existens för oss och kommande generationer – annorlunda men inte sämre. Omställningen är i flera avseenden på väg även om man från forskarhåll framhåller att förändringarna går för långsamt för att rädda oförändrade livsvillkor.

En annan viktig demokrati- och framtidsfråga handlar om hur forskning och teknologi hanterar AI – den artificiella intelligensen. Det tekno-ekonomiska målet är att robotar i framtiden ska ersätta mänskligt arbete. Stiftelsen för strategisk forskning förutspår att inom 20 år får över hälften av dagens anställda se sina jobb försvinna på grund av automatisering. Vad kommer det i så fall att medföra socialt, samhällsekonomiskt och resursmässigt?

Nästa höst går vi till val. Vilket parti, vilka partier vågar då presentera och genomföra en omställning till det samhälle vars nödvändighet de flesta av oss torde vara överens om?

Bo Lundberg, Överlida

Annons
Annons
Annons
Annons