Insändare

Det är Natovännerna som är extrema

Insändare ,

Svar till ledaren "Johansson: Se upp för 'fake news' om Aurora.

I en gästledare förfasar sig Mats Johansson över att Kommunistiska partiet och RKU – Revolutionär kommunistisk ungdom – är med i den breda samlingen mot krigsövningen Aurora 17 som ska hållas i bland annat Göteborgs skärgård i september. Våra organisationer får vara ”bevis” för att upproret mot militärövningen består av ”extremvänstern”. Vi förstår inte vad det är som är extremt med att förespråka fred istället för krig. I ett läge när relationerna mellan USA och Ryssland är mer spända än på mycket länge, är det väl mer extremt att välja att liera sig med ena sidan och riskera Sveriges säkerhet genom att öva krig mot den andra?

Det finns heller inga garantier mot att det förs in kärnvapen på svenskt territorium, vilket vi tycker är väldigt obehagligt.

De amerikanska förbanden som kommer att delta i Aurora 17 leds av general David G Perkins, som 2003 ledde invasionen av Bagdad i kriget mot Irak. Ett krig som vi alla vet fördes på falska grunder, och som förorsakat kaos och lidande i regionen och flyktingströmmar till Sverige. En sån som Perkins skulle ställas inför krigsrätt, inte välkomnas till Sverige.

Och Irakkriget är bara ett av väldigt många imperialistiska krig som förts under Natos och/eller USA:s flagg.

Samtliga länder som skickar förband till Sverige är Natoländer, utom Finland. Med värdlandsavtalet påskrivet är det svårt att inte se Aurora 17 som ännu ett närmande till Nato. Något många svenskar är starkt emot.

Vi hoppas att många av dem finns här i Borås, och att de följer med oss när vi åker till Göteborg och protesterar mot att USA och andra Natoländer bjuds in att öva krig i Sverige.

Robert Wettersten

Kommunistiska partiet

Nadja Lundberg

Revolutionär kommunistisk ungdom