Insändare

Dags att överge tanken om ständig tillväxt

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Tyvärr finns stora grupper och partier som inte vill vidkännas verkligheten och där marknadsekonomin väger tyngre än miljöansvaret, skriver I Einarsson.

Tyvärr blev det ingen framgång för miljörörelsen i det svenska EU-valet. Ekonomiska neddragningar på vårt sätt att leva drog bara ett fåtal röster. Den går ej att förena med tillväxttanken. Tillväxten väntas försörja en stor och växande befolkning.

Vi har nu ett konsumtionssamhälle som tillhandahåller en till stora delar helt onödig konsumtion som kan avstås, som ej balanseras av naturens eller av den naturliga produktionen, detta har lett till miljöinflation. Denna utveckling slutar illa om den tillåts fortsätta.

Denna analys gjordes för över 50 år sedan, men få lyssnade. Biblioteken tillhandahöll då hyllmetrar om ämnet. Nu när läget ytterligare har försämrats finns mycket lite av den varan.

”Politiken har av tradition levt på att ge löften om en bättre ekonomisk framtid. Kanske känns det svårt att ändra den kursen, men nödvändigt.”

Rovdriften på natur i Sverige och runt om i världen har fått fortsätta, där hundratusentals arter hotas och stora mängder har försvunnit på grund av mänsklig aktivitet.

Under en ganska kort tid har marknaden fått fritt spelrum, som har drivit köp- och slängsamhället. Ändå har inget parti övergivit tillväxttanken, som kräver stora mängder energi.

Det borde finnas flera utvägar att förändra folks sätt att leva – jämlikhet, att inkomster måste fördelas med en aktiv socialpolitik. För vissa grupper innebär det avsevärda ekonomiska nedskärningar om vi ska anpassas till ekosystemens bärkraft. Som sagt, det borde väl nu stå helt klart att miljöhänsyn innefattande global uppvärmning är oförenligt med tillväxt och marknadsekonomi.

Miljöpolitikerna måste våga trycka på dessa frågor. Med andra ord, politiken har av tradition levt på att ge löften om en bättre ekonomisk framtid. Kanske känns det svårt att ändra den kursen, men nödvändigt. Tyvärr finns stora grupper och partier som inte vill vidkännas verkligheten och där marknadsekonomin väger tyngre än miljöansvaret. En fungerande ekologisk balans med nödvändiga uppoffringar tilltalar ej alla.

I Einarsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.